Flinke donatie van arbeidsbemiddelaar Sement

Marleen Vink van Sement reikt de cheque uit aan een medewerker van de Voedselbank Velsen.© United Photos/Ron Pichel

18 september 2021- IJmuider Courant – Kees de Boer

Een steuntje in de rug voor het werk van de Voedselbank. Vrijdag kreeg de Velsense afdeling een cheque van ruim 1285 euro uitgereikt van arbeidsbemiddelaar Sement.
Vrijdagmorgen staan de voedselpakketten klaar om uit te delen als Marleen Vink van Sement de cheque komt overhandigen.

Ze vertelt dat het bedrag van bijna dertienhonderd euro is ontstaan doordat het bedrijf heeft bijgehouden hoeveel uur een gedetacheerde werknemer bij woningbedrijf Velison Wonen gewerkt heeft. ,,Die mevrouw heeft dat ruim 1285 uur gedaan, en voor elk uur hebben wij een euro van onze omzet geschonken aan de Voedselbank in Velsen. Dat doen we ook landelijk, per plaats waar we actief zijn, doneren we aan de lokale Voedselbank. Deze organisatie doet heel nuttig werk in de samenleving, vinden wij. Ik heb woningcorporaties als klant en bij deze organisaties tref je best veel lage welstand aan bij de huurders van sociale huurwoningen. Vandaar dat we dit wel passend vinden. Aan het opheffen van sociale armoede dragen we graag een steentje bij.”
De royale cheque wordt vrijdagmorgen dankbaar door het bestuur van de Voedselbank Velsen in ontvangst genomen.
,,Een prachtig gebaar dit”, zegt bedrijfsleider Peter Nijman. ,,We gaan er een mooie bestemming voor zoeken.”
Hij vertelt dat naast alle geschonken spullen sommige artikelen ook gewoon aangeschaft moeten worden. ,,Dan heb je het over melk, boter, kaas en fruit. Dat krijgen we niet gratis aangeleverd. En daarnaast hebben we natuurlijk ook de nodige onkosten. Denk aan de bus, het onderhoud daarvan en de brandstof bijvoorbeeld.”

Subsidies
Hoe is het de Voedselbank vergaan in de coronaperiode?
,,We zijn best een aantal klanten kwijtgeraakt. Dat kan te maken hebben met subsidies die mensen hebben gekregen en met de zomerperiode, dan is het aantal klanten altijd wat lager dan normaal. We hebben nu 18 klanten bij buurthuis De Brulboei en 9 bij De Abeel. Als straks de overheidssubsidies in oktober worden gestopt, denken wij het richting het einde van het jaar wel weer drukker te krijgen.”
Nieuwe partners
De Voedselbank heeft in coronatijd ook ’nieuwe partners’ gevonden, zegt Nijman. ,,Bijvoorbeeld Stichting Manna in Alkmaar, daar krijgen we nu onze verse groente van. En we werken ook samen met de Voedselbank in Assendelft, waar we de aardappels van betrekken. Met die nieuwe partners kunnen we onze klanten sinds enige tijd beter bedienen met producten.”

De cheque is dus goed terecht gekomen. En is ook voor herhaling vatbaar: ,,Ik hoop graag nog eens terug te komen”, zegt Marleen Vink na afloop van het dankwoord van Voedselbankvoorzitter Joop van Rijn.