Inzamelingsactie ‘op een lege maag kun je niet leren’ bij Albert Heijn


Het aantal huishoudens in Nederland dat voedselhulp krijgt van de voedselbank is in 2020 met 7,2% gestegen. Achter deze toename zit ook een grote groep kinderen.
Speciaal voor deze kinderen, wordt in een samenwerking met de voedselbank en Albert Heijn een grote landelijke actie gehouden gericht op het ontbijt ‘Op een lege maag kun je niet leren’ .

Ook Albert Heijn aan het Dudokplein in IJmuiden doet mee. En daar zijn wij heel blij mee, want ook bij onze gezinnen zijn kinderen waarvoor het belangrijk is dat ze met een goed ontbijt naar school te gaan. Op donderdag 9 september, vrijdag 10 september en zaterdag 11 september staan telkens tussen 10.00 en 16.00 uur vrijwilligers van ons klaar bij de AH vestiging om de winkelende klanten enthousiast te maken om de ontbijtproducten te kopen en aan Voedselbank Velsen te doneren.
De ontbijtproducten zijn speciaal geselecteerd en staan bij elkaar gegroepeerd in de winkel, zodat het makkelijk is voor de winkelende klanten om de producten uit te zoeken. Alle producten zijn gericht op een voedzaam ontbijt voor gezinnen met kinderen.
Doet U mee?  Hartelijk dank alvast!

Welkomstpakket

Houdt u niet  genoeg geld over om voldoende eten te kunnen kopen en hebt u direct een voedselpakket nodig dan kan Voedselbank Velsen u helpen. Wij hebben daarvoor een Welkomstpakket beschikbaar.

Sinds 8 februari 2021 helpen wij u 5 keer met zo’n wekelijks Welkomstpakket. Heeft u na die 5 keer langer eten nodig dan meldt u zich aan bij Socius Maatschappelijk Dienstverleners. Over hoe dat in zijn werk gaat wordt u door ons geïnformeerd.

Ook  ZZP-ers die door de coronacrisis een groot deel van uw omzet verloren hebben en daardoor niet genoeg geld overhouden voor een fatsoenlijke maaltijd helpen wij graag met een voedselpakket door de crisis heen.
Aanmelden kan via tel. nr: 085 – 876 87 79.  Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur.
Meer weten hoe aanvragen in zijn werk gaat klik hier

20 en 21 november landelijke actie bij AH IJmuiden

Op vrijdag 20 november en zaterdag 21 november organiseert Voedselbank Velsen als onderdeel van de landelijke actie tussen Albert Heijn en Voedselbanken Nederland, een
grote inzamelingsactie bij AH IJmuiden. In verband met de corona zal er buiten een partytent worden opgezet waarin vrijwilligers van Lions Club Velsen, Rotary Santpoort en van onze Voedselbank Velsen op 1.5 m afstand de klanten vragen om deel te nemen aan de actie. Binnen staat een stellage met door de Voedselbank gekozen aan de Kerst gerelateerde producten. Doet u mee?

Inzamelingsactie bij Dekamarkt 25 mei 2024

Zaterdag 25 mei organiseert de Voedselbank Velsen in samenwerking met de Dekamarkt een grote inzamelingsactie bij de supermarkt aan het Zeewijkplein in IJmuiden. Vanaf 9.00 uur tot 16.00 uur staat een team van vrijwilligers van de Voedselbank klaar om de klanten van de Dekamarkt een boodschappenlijstje te overhandigen met producten die gedoneerd kunnen worden. Daarop staan zowel droge kruidenierswaren als versproducten die allemaal te vinden zijn in de Dekamarkt. De vrijwilligers leggen de klanten uit hoe een en ander in zijn werk gaat.

Helpt u ons helpen?

Inzamelingsactie bij de Deka supermarkt 25 mei 2024

Zaterdag 25 mei organiseert de Voedselbank Velsen in samenwerking met de Dekamarkt een grote inzamelingsactie bij de supermarkt aan het Zeewijkplein in IJmuiden. Vanaf 9.00 uur tot 16.00 uur staat een team van vrijwilligers van de Voedselbank klaar om de klanten van de Dekamarkt een boodschappenlijstje te overhandigen met producten die gedoneerd kunnen worden. Daarop staan zowel droge kruidenierswaren als versproducten die allemaal te vinden zijn in de Dekamarkt. De vrijwilligers leggen de klanten uit hoe een en ander in zijn werk gaat.

Helpt u ons helpen?

Intakers/Beoordelaars nodig!

Vacature Intaker/beoordelaar toetsingsnorm

De voedselbanken helpen mensen in Nederland die het tijdelijk (financieel) moeilijk hebben en daardoor niet in staat zijn een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Huishoudens of personen kunnen zich rechtstreeks aanmelden bij de Voedselbank Velsen, ofwel via een verwijzer binnenkomen. De hulp in de vorm van een voedselpakket start direct na aanmelding en is vooruitlopend op de uitkomst van de financiële toetsing die zal worden uitgevoerd door een intaker /beoordelaar  van de toetsingsnorm.

De Voedselbank Velsen is daarvoor op korte termijn op zoek naar twee of drie vrijwilligers voor de functie:

Intaker/beoordelaar toetsingsnorm

Wat ga je doen?

Direct nadat een persoon of huishouden zich bij de Voedselbank meldt (of is doorverwezen), start de intake. De intaker/beoordelaar neemt contact op met de hulpvrager en geeft aan welke (financiële) informatie benodigd is om te kunnen beoordelen of de hulpvrager in aanmerking komt.

Aan de hand van de landelijk vastgestelde toetsingscriteria beoordeelt de intaker of een hulpvrager wel/niet in aanmerking komt. De uitkomst van de beoordeling wordt besproken met de hulpvrager.

Tijdens de intake en later bij een herintake wordt er samen met de intaker gekeken naar aanvullende oplossingen voor de (financiële) problemen en waar mogelijk wordt er verwezen naar deskundige hulpverleners.

Schatting benodigde tijdsbesteding: 1 à 2 dagdelen per week.

Wij vragen:

 • Minimaal HBO-denkniveau
 • Financiële achtergrond
 • Ervaring met het gebruik van (online) softwarepakketten
 • Affiniteit of ervaring met maatschappelijke dienstverlening
 • Sociale vaardigheden (onze cliënten kunnen een taalachterstand hebben)
 • Goede communicatieve vaardigheden
 • In staat om te gaan met privacygevoelige informatie

Wij bieden:

Een veelzijdige rol in een maatschappelijk bevlogen organisatie. Je werkt zelfstandig, maar altijd onder verantwoordelijk van het bestuur en in samenwerking met andere vrijwilligers.

Omdat het om een nieuwe functie gaat is deze per direct beschikbaar.
Onderdelen van de inwerkperiode zijn:

 • een trainingssessie waarin de Toetsingscriteria worden uitgelegd en toegelicht,
 • een aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Voor informatie en aanmelding  kun je contact opnemen met Peter Nijman op 06 2922 3624

Word jij onze nieuwe voorzitter

Stichting Voedselbank Velsen is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor huishoudens die tijdelijk niet in staat zijn om dagelijks een gezonde maaltijd op tafel te zetten door ze wekelijks een gratis voedselpakket aan te bieden. Daarbij wordt de landelijke norm van Voedselbanken gehanteerd.
Voedselbank Velsen ontvangt geen subsidie en is afhankelijk van donateurs, lokale leveranciers, supermarktacties en financiële giften. Voedselbank Velsen is aangesloten bij de Vereniging Voedselbanken Nederland en maakt gebruik van de deskundigheid, ervaring, de missie en de doelen van deze organisatie. De vereniging Voedselbanken Nederland heeft een centraal hoofdbestuur.

Op dit moment zijn wij op zoek naar een voorzitter

Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden:

 • Vaststellen en voorzitten van de vergaderingen van het bestuur aan de hand van een agenda m.b.t. beleid, activiteiten en continuïteit van de Stichting
 • Bewaken van het vastgestelde beleid inclusief de wijze van besluitvorming binnen de organisatie op basis van de visie en missie van de Voedselbank Velsen
 • Bewaken van de structuur van de organisatie, inclusief de verdeling van de portefeuilles
 • Bewaken van verantwoordelijk- en bevoegdheden van de portefeuillehouders binnen hun sector
 • Toezicht houden op de afstemming en de verbinding tussen de beleidsterreinen op bestuurlijk niveau
 • Onderhouden van het netwerk van organisaties en/of personen die relevant zijn voor de Stichting
 • Jaarlijks een bijdrage leveren aan het bestuurlijk en financieel jaarverslag
 • Jaarlijks 4 landelijke en 4 provinciale vergaderingen bijwonen waarvan de helft online is

Wat vragen wij:

 • Iemand die houdt van het werken met vrijwilligers en regelmatig belangstelling en waardering toont
 • iemand die maatschappelijke betrokken is met de sociaal economische ontwikkelingen in de regio, zicht heeft op knelpunten en bereid is verbindingen te leggen en afstemming te zoeken met personen en/of organisaties die op bestuurlijk niveau binnen het sociaal domein actief zijn
 • iemand die als voorzitter leiding geeft aan een bestuur die de handen uit de mouwen steekt en samen met hen leiding geeft aan het samenwerkingsproces

Meer weten over de stichting en over de functie kijk dan op www.voedselbankvelsen.nl. Of wil je solliciteren neem dan contact op voor een afspraak met de voorzitter Hugo van der Zee via e-mail voorzitter@voedselbankvelsen.nl

Chauffeur(s) gezocht

Voedselbank Velsen zet zich in voor huishoudens die niet meer in staat zijn om dagelijks een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Op dit moment zijn dat gemiddeld zo’n 50 huishoudens.

Op woensdag, donderdag en vrijdag wordt het voedsel opgehaald bij het Distributie Centrum van de Voedselbanken in Amsterdam en bij onze lokale leveranciers. Op vrijdagochtend worden de voedselpakketten samengesteld en verdeeld via 2 uitdeelpunten. Voor het ophalen van het voedsel beschikken wij over een eigen koelbus. Daarvoor zijn wij op zoek naar een chauffeur(s).

Wat zijn je taken en verantwoordelijkheden:
De taak van de chauffeur is om een maal per week de beschikbaar gestelde producten op te halen. Op woensdag bij het distributiecentrum in Amsterdam, op donderdag bij  andere voedselbanken die producten over hebben en op vrijdagochtend bij de lokale leveranciers. Tevens wordt op vrijdag de helft van de pakketten met de bus naar het tweede uitdeelpunt gebracht. Daarnaast worden ad-hoc goederen opgehaald bij lokale leveranciers.

Maandelijks wordt in overleg met de chauffeurs het rijschema opgesteld.

Tijdsbesteding op woensdag 4 uur, donderdag 2 – 3 en op vrijdag ongeveer 4 uur.

Wat vragen wij :
– Een vrijwilligers die vanuit maatschappelijke betrokkenheid een bijdrage wil leveren
– Goede contactuele eigenschappen heeft
– die beschikt over een Rijbewijs BE
– In staat is om zelf de kratjes met voedsel in en uit de koelbus te plaatsen.
– Beschikbaar is van gemiddeld 4 – 6 uur per week

Lijkt het je wat?  Stuur dan een berichtje aan de bedrijfsleider Peter Nijman via bedrijfsleider@voedselbankvelsen.nl of bel naar 06 43803722

Direct een voedselpakket nodig?

Houdt u niet genoeg geld over om voldoende gezond eten te kopen en hebt u direct een voedselpakket nodig? Meldt u zich dan aan bij onze Voedselbank Velsen via tel. nr: 085 – 876 87 79.  U kunt bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur.
Wij helpen u 5 keer met een wekelijks Welkomstpakket. Hebt u langer eten nodig dan 5 weken dan wordt  met u contact opgenomen door een Intaker/Beoordelaar  van onze Voedselbank. Meer info klik hier

Inzamelingsacties supermarkten februari en maart 2024

We zijn inmiddels in januari gestart met het inzamelen van versproducten bij de supermarkten in onze gemeente. Zo staan we op woensdag 14 februari bij de Dekamarkt in Velserbroek  en op woensdag 20 maart bij Albert Heijn  aan het Dudokplein in IJmuiden. De vrijwilligers van de Voedselbank Velsen staan dan klaar  om versproducten op te halen voor onze klanten. De vrijwilligers reiken boodschappenlijstjes uit en staan er tussen 11.00 uur en circa 15.00 uur. Mogen we op uw gulle donaties rekenen?

Donatie van arbeidsbemiddelaar Sement

Vrijdag 12 januari  kreeg de Voedselbank Velsen een cheque van € 830,50 euro uitgereikt van arbeidsbemiddelaar Sement Wonen en Vastgoed BV uit Gouda.

Marleen Vink is werkzaam bij Sement en is verantwoordelijk voor de Woningcorporatie tak. Sement heeft reeds geruime tijd een samenwerking met de Voedselbank en heeft in dat kader al eerder een donatie aan Voedselbank Velsen gedaan. Deze samenwerking houdt in dat Sement van ieder gewerkt uur wij € 1,00 afdragen aan de lokale Voedselbank. Een medewerker van Sement, Natasja Hiemstra, heeft een opdracht afgerond bij Velison Wonen en heeft daarvoor 830,5 uur gewerkt. Dit betekent een cheque van € 830,50.

Marleen Vink overhandigde de cheque aan de bedrijfsleider van Voedselbank Velsen, Peter Nijman.

‘Een boodschappentas vol verhalen’ met Yvon Jaspers

In het nieuwe KRO-NCRV programma Kook van jou reist Yvon Jaspers het land door om te koken met mensen die hulp krijgen van de Voedselbank. Yvon bereidt samen met hen een maaltijd van de boodschappen die ze die week hebben gekregen. Niet voor zichzelf, maar voor iemand die altijd voor hem of haar klaarstaat. Een familielid, een oud-collega of een buurman die onmisbaar is en ze graag hiermee willen bedanken. Tijdens het snipperen van de uitjes en het koken van de piepers komen alle onderwerpen aan bod die het leven met een klein budget met zich meebrengt. Van schaamte tot dankbaarheid en van wanhoop tot trots. In deze vierdelige serie ontmoet Yvon veerkrachtige mensen die armoede in Nederland een gezicht geven. Kook van jou is vanaf zaterdag 6 januari 2024 19:00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.